onsdag 1 oktober 2014

Kompletterande undervisning för svenska elever i utlandet


Kompletterande undervisning för svenska elever i utlandet

 

Det finns möjlighet för oss Sevillasvenskar att ansöka om bidrag för studier från Skolverket. Bidrag ges för barn från 6 till 20 års ålder och uppgår till 3 000 kr per elev och år.

 

För att en elev ska få delta i den kompletterande undervisningen måste minst en vårdnadshavare vara svensk medborgare och svenska ska vara ett levande språk i hemmet. De barn som deltar måste alltså redan vara tvåspråkiga (språknivån är svår att mäta och är mindre viktig just i detta läge).

 

Skolverket kräver minst 37 träffar per år x 2 klasstimmar (2 x 45 minuter). Man behöver inte följa en viss kursplan och man behöver inte bara läsa svenska utan kan även lägga in till exempel historia, geografi och så vidare. En eller flera lärare kommer att "anställas" för dessa lektioner (troligen måste barnen delas in i flera grupper).

 

Även om vi får bidrag för varje barn så kommer det att tas ut en årsavgift per elev. Även barn som inte har rätt till bidrag skulle kunna delta, men avgiften för dessa blir då högre. Avgifterna kommer att fastställas när vi ser hur stora utgifterna blir men vi pratar troligen om priser i intervallet 60-100 euro per elev och år (referens från andra, liknande föreningar).

 

För att kunna dra igång detta krävs att man startar en föräldraförening i Sverige med svenskt bankkonto. Denna förening kommer att startas inom kort.

 

Därför behöver vi nu få veta hur många som är intresserade. Tanken är att försöka starta i januari 2015.

 

Kontakta mig på nordicosensevilla [at] gmail.com om ni är intresserade! Ange barnens namn och ålder.

 

Christer Heljestrand

Ordförande i Nordiska föreningen i Sevilla (ANS)

Tel: 649 207 807

christer [at ] catranslations.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar